Showroom & winkel Ma t/m vrij 09:00 - 17:30
Zaterdag 10:00 - 16:00
Koekoeksedijk 38
4761 PJ Zevenbergen
076 ā€“ 8200810

Stroomkosten jacuzzi zijn erg belangrijk

Wat zijn de stroomkosten van deze jacuzzi? Dat is de meest gehoorde vraag bij ons in de showtuin. Er zijn natuurlijk veel (spook) verhalen over de stroomkosten jacuzzi. Over het algemeen kan het volgende worden gezegt over wat een jacuzzi kost aan stroomkosten:
  • Een jacuzzi kost doorgaans veel stroom, wanneer deze in aanschaf heel goedkoop is geweest. Een duurdere jacuzzi heeft namelijk doorgaans een 3kW verwarming ipv een 2kW en is extra goed geïsoleerd waardoor er minder stroomkosten zijn.
  • De stroomkosten jacuzzi worden minder naarmate de jacuzzi dichter bij het huis staat en/of beschut wordt door een overkapping. 
  • De stroomkosten jacuzzi worden meer naarmate er meer gebruik van wordt gemaakt.
  • De meeste stroomkosten komen door het verwarmen van het water in de jacuzzi. De massagejets en de airblower verbruiken nauwelijks stroom.
  • De circulatiepomp hoeft maar twee uur per dag te draaien om de jacuzzi mooi schoon te filtreren.

Maar hoeveel stroom verbruikt een jacuzzi nu eigenlijk? En wat kost een jacuzzi aan stroom? En hoe kan ik met de huidige stijgende stroomkosten mijn energiekosten jacuzzi drukken?

Hoeveel stroom verbruikt een jacuzzi?

Hoeveel stroom verbruikt een jacuzzi is natuurlijk best lastig te zeggen. Maar we kunnen er wel een globale berekening op loslaten. Om water in een jacuzzi te verwarmen heb je energie nodig, om 1 liter water met 1 graad te verwarmen heb je 0,00116 KW energie nodig, of 1,16 Watt. Het water koelt natuurlijk sneller af wanneer de jacuzzi wordt gebruikt. Ook koelt de jacuzzi in de winter natuurlijk harder af dan in de zomer. Gemiddeld kan worden gezegd dat een jacuzzi per dag 3,8 graden verliest. Maar wat zijn de jacuzzi kosten aan stroom eigenlijk per dag?

Wat kost een jacuzzi aan stroom?

De meest gestelde vraag bij ons in de showroom is: Wat kost een jacuzzi aan stroom? Wist je dat er nog een andere factor is die invloed kan hebben op de stroomkosten van een jacuzzi? De omgevingstemperatuur speelt ook een rol. In koudere klimaten kan de jacuzzi meer energie verbruiken om het water op de gewenste temperatuur te houden. Probeer een jacuzzi daarom wat beschut te plaatsen zodat de wind er moeilijker bij kan. En hou er misschien rekening mee bij het plannen van je jacuzzi-gebruik dat je de echt koude dagen overslaat.. Onderstaand hebben wij een volledig rekenvoorbeeld gemaakt om antwoord te geven op de vraag; Wat kost een jacuzzi aan stroom? 

Stroomverbruik jacuzzi per dag berekenen

Om het stroomverbruik jacuzzi per dag te berekenen gebruiken wij grofweg de volgende rekensom.
De meest verkochte jacuzzi heeft een inhoud van een 1250 liter. 1 liter verwarmen heb je 0,00116 kWh nodig. Het vermogen van het verwarmingselement in de meeste van onze jacuzzi's is 3kW. Uitgaande van een gemiddeld warmteverlies van 3,8 graden per dag kom je op de volgende rekensom:

Jacuzzi kost per dag bij gebruikLiters jacuzzi x energie per graad per liter x graden
1250 x 0,00116 x 3,8 = 5,51 kWh per dag

Wanneer de circulatiepomp van 250Watt, 2 uur per dag aanstaat kan je rekenen met het volgende: 
500 x 0,00116 = 0,58 kWh per dag.

Maar wat is het stroomverbruik van de jacuzzi bij gebruik?
We gaan hierbij uit van een gemiddeld gebruik van 2 x per week 1,5 uur. 

1 uur twee 2 pK jetpompen 1500 Watt = 3000 Watt
0,5 uur airblower 700 Watt = 350 Watt
Totaal 3350 Watt x 2 per week = 6,7 kWh

Een kWh stroom voor je jacuzzi kost gemiddeld €0,23 (prijspeil 2017) en is natuurlijk afhankelijk van de leverancier.
Totaal kom je dan om 5,51 kWh x €0,23 = €1,27 per dag in stand by.

Tel daarbij de kosten bij het gebruik 6,7 x 0,23 = €1,541 / 7 dagen = €0,22 per dag. En dan het antwoord op de vraag wat kost een jacuzzi aan stroom? Dan kom je totaal op €1,49 per dag.

In deze rekensom zijn wij even uitgegaan van ons meest verkochte model de privé jacuzzi SpaLux Mandela. Een spa van het echte merk Jacuzzi®, zal daarin nog een stuk voordeliger zijn. Maar daarvan is de aanschaf uiteraard weer hoger. 

Lees ook meer over:
Hoe je de energiekosten van een jacuzzi kan drukken.
Wat is het verschil tussen een hottub en een jacuzzi?
Wat is een hybride hottub?Geen producten